Tuesday, June 1, 2010

Hati tak bahagiaSebab-Sebab Hati Tidak Bahagia

Antara mazmummah utama yang menghilangkan bahagia di hati ialah :

1. Pemarah: Paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak tenang. Tatkala diri dalam kemarahan maka syaitan akan mula memainkan peranan dgn menghasut diri kita. Saat itu kalau kita tidak sabar maka akan mudah terpengaruh dengan hasutan syaitan.
 Cara untuk menghindar dari sifat ini :Saat kemarahan melanda, jika waktu itu kita tengah berdiri, maka cuba kita duduk tetapi kalau dgn cara duduk tak juga jalan, maka berbaringlah tapi kalau masih belum hilang, mandilah dan ambik wudlu, insyaAllah kalau selalu diamalkan, lama kelamaan sifat ini akan beransur hilang dari diri kita. Selamat mencuba.

2. Pendendam: Tersembunyi iaitu ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini senantiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam secara kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau menempeleng orang yang didendami itu. Sebab itu orang pendendam mudah kena sakit jantung. Mengalah dan memberi maaf bukan berarti kita kalah. Itu berarti mengutamakan kebaikan dan kasih sayang Allah.

3. Dengki: Amalanya hangus akibat dengkinya.

4. Bakhil: Sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta, kesenangan, pangkat dll. dari dirinya. Contohnya senantiasa berdalih mengatakan ia tiada duit. Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah tetapi benci orang yang abid tetapi bakhil. Karena walaupun fasiq, pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain karena kadangkala rezeki itu Allah beri melalui makhluk.

5. Tamak: Orang yang tidak puas dengan yang sedikit niscaya tidak akan puas dengan yang banyak, karena dunia ini ibarat meminum air lautan walau berapa banyak yg diminum tetap tak abis juga... org tamak selalu rugi.. ** Ingat! Yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan oleh kita. Selagi tidak digunakan iaitu disimpan, itu belum boleh dikatakan rezeki kita. (mungkin ada hak orang lain di situ) Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatanyaitu dapat dimanfaatkan.

6. Tidak sabar: Andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar. Perbanyakkanlah bersabar kerana sabar itu sebahagian daripada iman.

7. Ego: Ibu segala mazmummah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang. Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin. (yg nie no komen).. pasal semua org ader egonya sendiri.. cuma tinggi/rendah tahap keegoan tersebut .

8. Riak: Tersiksa sendiri kerana senantiasa mencari-cari peluang untuk dipuji. Senantiasa bersandiwara di depan orang. Jika ia dipuji, ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji, ia akan mengurangkan amalnya. Allah marah kalau kita riak..takabbur dgn apa yg kita punyai.

9. Cinta dunia: Tak dapat menderita, dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah pula menjaganya. Berhartalah tidak mengapa tetapi kawal hati jangan diletakkan pada harta itu. Bila mati cuma bawa amalan dan doa anak yang soleh/solehah. Cinta dunia merupakan "neraka dunia" kerana dunia itu "panas" akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi letakkanlah Allah itu di hati,akhirat di tangan kanan dan dunia itu di tangan kiri supaya dunia itu senang dibagi-bagi dan akhirat dibawa mati. Kesimpulannya: Makin tinggi mazmummah seseorang, makin ia tidak BAHAGIA.Sampai bermujahadah atau biarkan saja mazmummah itu, kedua-duanya tetap menderita tetapi andainya bermujahadah kita akan dibantu Allah dan akan bahagia juga akhirnya.

hanya Allah yang tahu

No comments:

Post a Comment