Thursday, June 10, 2010

Awas Saudaraku


Makanan tidak halal

SENARAI NAMA MAKANAN YANG TIDAK HALAL PETIKAN DARIPADA LAMAN WEB JABATAN KEMAJUAN ISLAM MALAYSIA (JAKIM) MENGENAI STATUS MAKANAN / PRODUK TIDAK HALAL (HARAM) DI MALAYSIA.FISHCAKE; FISHBALL; MEE & KOYTIAW BASAH Keluaran bukan Islam disahkan mengandugi ramuan campuran lemak babi supaya produk tahan lama.

ROTI HIGH 5 ( HIGH FIVE ) Roti High 5 HARAM dimakan kerana mengandugi/dicampur/diproses dari ragi babi. Suatu ketika dulu pernah tersebar luas berita/surat layang mengenai lemak babi dalam roti Gardenia. Ketika itu jualan Gardenia jatuh merosot dengan ketara sekali. Sebenarnya berita ini disebarkan oleh orang-orang dalaman High 5 sendiri yang irihati dengan pencapaian /kejayaan Gardenia. Punca iri hati ini disebabkan empat tokoh utama pengurusan Gardenia adalah orang Melayu yang amat peka dengan sensitivity umat Islam mengenai pemakanan halal/haram. Saham-saham besar Gardenia yang dikatakan bercampur dengan bisnes babi tidak membabitkan negara Malaysia. Produk keluaran Gardenia diproses berlandaskan prinsip Islam ISI 2020 yang digariskan Institut Penyelidikan Piawaian Islam (RISIS).

Ini disahkan oleh Setiausaha PPIM Dr. Maamor Osman. Roti Gardenia disahkan bebas dari campuran lemak babi.KENTUCKY FRIED CHICKEN Perkara yang meragukan dalam kes KFC ini ialah cara sembelihan ayam itu sendiri. Seorang petugas menyembelih di KFC mengakui bahawa bacaan semasa sembelih hanya dibaca pada permulaan/pertama sahaja manakala yang lain-lain nya tidak sempat kerana ribuan ekor lagi menunggu/berpusing untuk disembelih. Kita tidak dapat berbuat apa-apa dengan masalah KFC ini kerana ia mendapat kelulusan penuh pihak Pejabat Agama. Tetapi perkara yang mendatangkan was-was elok lah kita tinggalkan.

Keadaan ini sama lah juga dengan ayam yang kita beli dan lihat sendiri sembelihannya dimana-mana pasar ayam. Sekiranya kita beli 10 ekor ayam dan selepas disembelih ayam-ayam tadi dihumban kedalam sebuah bekas/raga. Persoalannya bagaimanakah cara 10 ekor ayam itu mati. SAH ayam itu mati akibat tertindih lemas sesama mereka dan bukan menggelupur sendirian. Mati lemas ini disahkan tidak halal.Dipasar raya umpamanya jenama-jenama seperti Safi, Shurah, Zaitun dan Aminah Hassan dikenalpasti barang-barang keluaran bukan Melayu/Islam.Bisnes ini sebenarnya telah bertukar tangan.
PERIHAL KICAP ELIZA Dibotol kicap ini tertulis alamat kilangnya ialah di Batu 3,Jalan Jelapang, Ipoh. Setahu saya diBatu 3, Jalan Jelapang cuma ada Kilang Kicap kepunyaan kaum cina, pekerjanya juga kaum cina. Lokasinya ialah dipersimpangan Jalan Jelapang dengan Highway ke Lumut (ditraffic light). Kepada yang biasa dengan bandar Jelapang, kilang tersebut berada di sebelah sungai sebelum memasuki ke Taman Meru 1A. Terdapat kilang kicap tanpa pagar dan bangunan kayu lama disitu. Dan dikawasan itulah letaknya batu 3, Jalan Jelapang dengan berposkod 30020 seperti yang tertera dibotol kicap. Gunalah kicap dan sos cap "HABHAL KIPAS UDANG". Yang ini taukehnya memang orang Islam seorang jutawan yang dermawan tinggal di Kampung Melayu Majidee JB. Produknya pun khabarnya dah sampai ke Timur Tengah sana .satu lagi cap "TAMIN" .... [Yusoff Yaacob] tapi yang warna hijau , bukan cover yang warna merah .yg merah, sudah dijual kpd tokey cina (sudah tentu bukan islam

PERHATIAN KEPADA SEMUA UMAT ISLAM RISALAH INI DIEDARKAN OLEH DR. RASHEED MOS,UNIVERSITI MALAYA KL, PERSATUAN PENGGUNA MALAYSIA, MAJLIS AGAMA ISLAM MALAYSIA & JABATAN KASTAM MALAYSIA. KAJIAN TELAH DIBUAT OLEH MAHASISWA UTM, UUM, USM, UM, UKM, & CAP.

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI LEMAK BABI
1. Minyak Masak LAM SOON ( Cap Helang & Buruh )
2. Ubat Pearl Cream Arche ( Thailand )
3. Sabun FAB berbuku
4. Ajinomoto ( Thailand )
5. Lobak Jeruk
6. Ais Krim Harga RM1.00 ke atas
7. Mee & Kueteow basah (buatan Cina)
8. Semua tauhu buatan Orang Cina
9. Krim Muka Hazeline Snow
10. Sabun LUX & Losyen badan buatan Malaysia, Thailand & USA.

SENARAI BARANG YG MENGANDUNGI (KULIT BABI, URI & BINATANG YANG TIDAK HALAL)
1. Semua Jenis Serbuk Mee Segera Terutama Maggi
2. Ajinomoto kecuali keluaran Kilang Lot 5710 Jalan Kuchai Lama KL
3. Pucuk , Kulit Popia, Fish Cake & Bebola Ikan buatan Orang Cina
4. Semua jenis shampoo kecuali keluaran Orang Islam
5. Daging Burger Import
6. Have Pearl Cream
7. Sardin, Kari Ayam dlm tin & Yong Taufu buatan Orang Cina
8. Ramuan Kentucky Fried Chicken & McDonald
9. Kasut Bola Jenis ' Gold Cup'
10. Ubat Kurap buatan Org Cina
11. Berus Gigi Jenis ' Reach'
12. Beehon Segera Siam13. Mee Kering (sanggol)
14. Mee Rebus Tulang&Kiub Perasa Ayam
15. Semua sabun mandi yang diimport
16. Sabun Mandi Yang Berminyak

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI GELATIN (LEMAK BABI DAN BINATANG TIDAK HALAL)
1. Bosset Wine Gum
2. Share Extra Atrenght
3. Cake Mets Vilber Punch
4. Dairy Milk Coklat
5. Black Current Jelly
6. Coklat Cake
7. Coklat Cadbury/ Chewing Gum
8. Royal Gulaman & Decart Oranges
9  Tepung Kastard Lady's Choice
10. Sugus Strawberry
11. Valvis Gelatin
12. Semua jenis Jelly
13. Passer Doily Mixture
14. Sarung Kapsul Ubat
15. Semua jenis gincu bibir
16. Trebo Mint Chewing Gum/ Peppermint
17. Ais Krim dalam bekas plastik
18. Keseluruhan Jenis Sheisedo
19. Scothes Vikmin
20. Gula-gula Fruities
21. Lady's Choice Jelly

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI ALKOHOL UNSUR-UNSURNYA
1. BARANGAN AVON KESELURUHANNYA
2. PEWANGI KETIAK TERUTAMA JENAMA VITALIS & CONCORD
3. MINYAK RAMBUT BRYLCREAM ( HIJAU )
4. RACUN SERANGGA JENIS SPRAY SEPERTI SHELTOX, BAYGON & MORTIN
5. SELURUH UBAT BATUK JENIS SIRAP
6. KESELURUHAN BALL PEN DAKWAT KERING
7. TONIK BAYI GRIPE WATER, TONIK WATERBERRY COMPOUND


Kami dalam keresahan memohon ampun dan maaf terlewat memberitahu perkara di atas .Pastikan Pakaian anda tidak terkena bahan-bahan diatas terutama pakaian sholat.TOLONG CETAK DAN EDARKAN RISALAH INI KEPADA SEMUA SAUDARA SEISLAM KITA

petikan dari tranungkite.net

No comments:

Post a Comment