Friday, April 15, 2011

Yang tidak boleh dibeli


Yang tidak boleh dibeli dengan wang

1.  MASA
Wang berjuta tidak akan boleh membeli masa. Masa akan terus berlalu. Ia seperti air sungai yg akan sentiasa mengalir ke muara. 24 jam berlalu jika tak dimenafaatkan ia akan berlalu dengan sia-sia.

2.  KEBAHAGIAAN
Andaikata kebahagian boleh dibeli sudah tentu siapa saja akan hidup tenang, bahagia tanpa skandal dan akhirnya tiada apa-apa. Sebagai contoh Micheal Jackson punya jet peribadi. Punya mahligai indah di puncak desir angin, memiliki segalanya tetapi ia tidak mendapat kebahagiaan.

3.  CINTA
Cinta tidak boleh dibeli dengan wang. Kalau lihat mesej dalam cerita Ahmad Al-Bab arahan P.Ramlee sudah cukup menjelaskan segala-galanya.

4.  PERSAHABATAN
Jika bersahabat kerana wang, persahabatan itu terlalu rapuh dan kepura-puraan. Andaikata memilih sahabat kerana Allah insyaallah ianya akan berkekalan hingga ke akhir hayat. Justru sahabat sejati tidak boleh dibeli dengan wang

5.  SIHAT
Kalau ditakdirkan kita sakit, pergi berubat di serata tempat, duit habis beribu-ribu....sakit tetap tak sembuh-sembuh. Ini menunjukkan wang tidak boleh memberikan kesihatan pada kita. Semuanya di tangan Ilahi.

6.  KEMATIAN
Kematian tidak ada tawar menawar. Jika sudah sampai hukum ajal akan datang menjemput. bayangkan kalau nyawa boleh di beli di Tesco, Giant atau Econsave rasanya makin ramailah mat rempit berlumba haram di jalanraya.

No comments:

Post a Comment